Passend toewijzen Oppe Brik

Wat is passend toewijzen?

Woningcorporaties moeten zich richten op bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen. Dat staat in de gewijzigde Woningwet. Betaalbare huurwoningen mogen woningcorporaties niet aan iedereen verhuren, hiervoor zijn regels. Deze regels noemen we passend toewijzen. Lees meer over passend toewijzen.

 

Een passende woning is een woning met een huurprijs van ten hoogste de lage of hoge aftoppingsgrens, afhankelijk van de huishoudsamenstelling. Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de lage aftoppingsgrens € 619,01 en de hoge aftoppingsgrens € 663,40. De liberalisatiegrens gaat naar €737,14. 

 

Geen huurtoeslag, wel sociale huur

De appartementen van Oppe Brik 2 & 3 zijn bedoeld voor mensen die géén recht hebben op huurtoeslag, maar wel binnen de sociale huur vallen. Wij bieden Oppe Brik aan voor de middeninkomens. Oppe Brik zijn wel sociale woningen en daarom vallen de huishoudens met een inkomen boven € 43.574 buiten deze groep. Onderstaand de minimale inkomens om in aanmerking te komen voor Oppe Brik. Deze inkomensgrenzen zijn aangegeven in de advertenties op Thuis in Limburg.

 

Inkomensgrenzen voor Oppe Brik:

  • Eenpersoonshuishouden (< AOW): € 23.225
  • Eenpersoonshuishouden (vanaf AOW): € 23.175
  • Tweepersoonshuishouden (< AOW): € 31.550
  • Tweepersoonshuishouden (vanaf AOW): € 30.475

 

Waarom is passend toewijzen ingevoerd?

Huishoudens krijgen zo een woning met een huur die aansluit bij hun inkomen. Het moet voorkomen dat huurders snel in betalingsproblemen komen en dat het bedrag dat het Rijk moet uitgeven aan huurtoeslag te hoog oploopt.

 

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudsamenstelling.

U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.