Terugblik Symposium Duurzaamheid 2019

08 januari 2020

Niets doen is geen optie!

“Als we niets doen, gaat onze doelgroep in de nabije toekomst drie keer meer betalen aan energie dan ze nu doen.” Zo startte dagvoorzitter Jaap-Willem Eijkenduijn het eerste Symposium Duurzaamheid van WoonGoed 2-Duizend op donderdag 28 november. Ruim 80 gasten van woningcorporaties en andere organisaties hadden zich verzameld in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Met de smartphone in de hand mocht het publiek gedurende het hele programma reageren op stellingen en hun mening geven over de duurzaamheidsvragen.

Het houdt iedereen bezig: de corporaties, de overheid, de marktpartijen. Met z’n allen zijn we zoekende naar maatregelen om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken. Soms alleen en soms al in goede integrale samenwerkingsverbanden. Dat laatste zouden we meer moeten doen, was de oproep tijdens het symposium.

Spreker 1: Thijs Kurstjens

Thijs Kurstjens zoomde uit op het duurzaamheidsvraagstuk. Hij pleitte voor een integrale benadering van duurzaamheid: “Het is de combinatie van maatregelen die het meeste effect heeft, dus niet alleen duurzame energievoorziening.” De juiste effecten meten is volgens hem essentieel: data geeft grip aan het stuur. Op de vraag wat ons in beweging brengt, reageerde het publiek tweeledig: 1) het juiste aanbod uit de markt, en 2) het goede voorbeeld van gemeenten en corporaties. Thijs prikkelde het publiek met de vraag waarom je nu niet al met herbruikbare materialen werkt. “Niets doen is geen optie”. Bekijk de presentatie van Thijs Kurstjens.

Spreker 2: Theo Smits

Theo Smits nam de gasten mee in de wereld van BENG (bijna energieneutrale gebouw); de eisen waaraan alle nieuwbouw vanaf 1 juli 2020 moet voldoen. BENG bevat drie categorieën, wat zorgt voor een brede inzage in duurzaamheid. Op de vraag wat als corporaties hier op 1 juli niet aan voldoen, antwoordt Theo met een eye-opener: “Dan mag de woning niet in gebruik genomen worden”. Lastig, want software voor berekeningen is nog niet klaar en er is dringend behoefte aan  harmonisatie wat betreft de toetsing. Een belangrijke boodschap die Theo het publiek meegaf is: “Kijk met een andere bril naar je woningen en bewoners. We bouwen in Nederland heel veel voor gezinnen, maar 5,5 miljoen van de 8 miljoen van de huishoudens zijn één- of tweepersoons. Denk in nieuwe concepten.” Bekijk de presentatie van Theo Smits.

Slot

Harrie Oosterlee, directeur/bestuurder van WoonGoed 2-Duizend sloot de dag af. Het publiek gaf nog een laatste keer hun stem: het symposium zette de helft vooral aan het denken en werd door de andere helft vooral als waardevol gezien. Iedereen was vóór een tweede symposium volgend jaar, met een verdieping met goede praktijkvoorbeelden.

 

WoonGoed 2-Duizend en de sprekers bedanken alle gasten voor de deelname en graag tot de volgende keer! Wilt u op de hoogte blijven van de volgende editie? Stuur een mail naar welkom@woongoed2-d.nl.   

 

Jaap-Willem Eijkenduijn is managing partner Van Schöll Advies en Delen Duurzame Energie. Tevens landelijk bestuurder van de Energieke Regio.

 

Thijs Kurstjens is senior adviseur en sectorspecialist corporaties bij stichting W/E Adviseurs. Tevens lid van de Maatschappelijke Adviesraad Woongoed Zeist.

 

Theo Smits is raadgevend adviseur bij Heijmans. Tevens lid van de BENG-commissie, adviseur Milieu Database en bij de duurzaamheidscommissie van het Lenteakkoord.