Plan jongerenlofts in voormalig Broekhin

13 maart 2020

 

Jongeren in gemeente Beesel houden. Met dat doel heeft WoonGoed 2-Duizend een plan ingediend voor de ontwikkeling van 34 loftwoningen in het oude schoolgebouw aan de Parklaan in Reuver. Gemeente Beesel schreef een tender uit -naar twee woningcorporaties- voor de herontwikkeling van dit terrein. Samen met jongeren kwam WoonGoed 2-Duizend tot een community-concept.

 

Het schoolgebouw heeft een rijke historie. Tal van Reuvenaren hebben hier op school gezeten, gezwoegd op proefwerken en gedanst op het schoolfeest. Van meet af aan was voor WoonGoed 2-Duizend herontwikkeling van het bestaande gebouw het vertrekpunt. Zo behouden we een iconisch gebouw in de kern van Reuver. Bovendien is herontwikkeling –recycling- van het gebouw duurzaam. Hierdoor kunnen we de bouw- en renovatiekosten én daarmee de huurprijs laag houden.

 

Waarom bouwen voor jongeren?

Jongeren blijven vanwege hoge kosten steeds langer thuis wonen. Het kopen van een woning wordt door stijgende studieschulden steeds lastiger. Particuliere huurappartementen zijn vaak kostbaar en schaars. Daarbij komt dat Reuver vergrijst. Voor de leefbaarheid is het van belang dat we jongeren binden aan de gemeente. Door de hoge bouwkosten en lage huurprijzen zijn weinig corporaties bereid om te investeren in woningconcepten voor deze doelgroep. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de leefbaarheid in Reuver en willen daarom deze maatschappelijke investering doen. Fijne, eigentijdse woningen, tegen een lage huurprijs.

 

Community bedacht door jongeren

In het oude schoolgebouw willen we bouwen aan een community voor jongeren. Zo zijn er gemeenschappelijke ruimtes ingetekend, zoals een ontmoetingsruimte, een wasruimte en een gezamenlijke tuin. Uiteraard energieneutraal, want we bouwen aan de toekomst. Directeur-bestuurder Harrie Oosterlee van WoonGoed 2-Duizend: “Als we ons één ding tijdens dit proces hebben gerealiseerd, is het wel dat wij – als woningcorporatie-  niet op de stoel van de doelgroep kunnen zitten. Daarom hebben we ons verdiept in de doelgroep, door er onderzoek naar te doen én door er mee in gesprek te gaan. We zien het als een uitdaging om het concept verder met de gemeente en de doelgroep te ontwikkelen.”

 

De gemeente maakt naar verwachting uiterlijk in juni 2020 de keuze voor de ontwikkelaar van de locatie.

 

lofts Parklaan binnenkant